Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΙΝΑΝ ΣΟΥΒΕΡ

ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ

Στις 12 Οκτωβρίου ο αντιρρησίας συνείδησης Ινάν Σουβέρ αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, στη βάση ότι ο χρόνος που είχε παραμείνει προφυλακισμένος θα πρέπει να αφαιρεθεί από την ποινή του.

Ο αντιρρησίας συνείδησης Ινάν Σουβέρ αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή Σιλιβρί στις 12 Οκτωβρίου, στη βάση ότι ο χρόνος που είχε παραμείνει προφυλακισμένος θα πρέπει να μετρήσει ως μέρος της ποινής του. Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι εκκρεμεί η εκτέλεση άλλης μιας ποινής φυλάκισης σχετικής με την άρνησή του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία.
Στις 12 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας για ταυτότητα, ο Ινάν Σουβέρ ξανα-συνελήφθη στο διαμέρισμα Μπαγσιλάρ της Κωνσταντινούπολης, μετά την επικύρωση μιας ερήμην καταδίκης σε πέντε μήνες φυλάκιση, για την απόδρασή του τον Απρίλιο του 2011 από νοσοκομείο ενώ εξέτιε ποινή φυλάκισης για την άρνησή του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία.
Ο Ινάν Σουβέρ διακήρυξε τη συνειδησιακή του αντίρρηση σε μια επιστολή προς τις στρατιωτικές αρχές το 2009, στην οποία εξήγησε ότι για λόγους βαθιάς πεποίθησης, αρνήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Στις 26 Νοεμβρίου 2010, ο Ινάν Σουβέρ κηρύχτηκε «ακατάλληλος για στρατιωτική θητεία», από τις στρατιωτικές αρχές, και έτσι δεν χρειάζεται πια να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Ινάν Σουβέρ, έχει τιμωρηθεί για την άρνησή του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία από το 2001. Θεωρήθηκε κρατούμενος συνείδησης, φυλακισμένος εξαιτίας της άρνησής του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης.
Εάν ο Ινάν Σουβέρ φυλακιστεί και πάλι εξαιτίας της άρνησής του να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης, η Διεθνής Αμνηστία θα τον θεωρήσει και πάλι κρατούμενο συνείδησης.
Δεν χρειάζεται περαιτέρω δράση από το δίκτυο επειγουσών ενεργειών προς το παρόν. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους έστειλαν εκκλήσεις.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία